رهبری تکلیف تندروها را یکسره کرد/ آن‌ها چاره‌ای جز سکوت ندارند

تحلیلگر سیاسی گفت: بعد از توصیه‌های رهبری مشاهده می‌کنیم که چه روزنامه کیهان و چه چهره‌های تندروی اردوگاه اصولگرایی مانند پایداری‌‎ها حرکت خود را در مسیر موافقت با مذاکره نشان می‌دهد.

روزنامه آرمان ملی نوشت: در حالی به توافق احتمالی پاستور و کاخ‌سفید نزدیک می‌شویم که خبری از تجمعات، شعاردادن‌ها و مخالفت‌های جریان تندرو نیست و بعد از چند روزی که از تریبون‌های مجلس و رسانه‌های اصولگرایی، تیم مذاکره‌کننده را مورد نقد قرار دادند در هفته جاری می‌بینیم که تندروها گویی حامی مذاکره‌ هم شده‌اند.

حالا این چهره‌ها که پیش از این با مخالفت‌های برجامی به جامعه معرفی شدند، نه‌تنها تحریم‌ها را کاغذپاره نمی‌دانند بلکه آنها را به رسمیت می‌شناسند و معتقدند که به مردم ایران ظلم شده است. در این مورد که چرا از جزیره تندروها صدای مخالفتی شنیده نمی‌شود، با یکی از تحلیلگران مصاحبه کرده‌‎ایم. آیتی معتقد است که تندروها چاره‌ای جز همراهی ندارند.

پایگاه‌ ضعیف تندروها

مهدی آیتی، تحلیلگر سیاسی در واکنش به اینکه چرا تندروها که در دوره برجام از کوچکترین فرصت برای تخریب برجام و تیم مذاکره‌کننده استفاده می‌کردند، اکنون سکوت کرده‌اند، می‌گوید:‌ «بعد از توصیه‌های رهبری مشاهده می‌کنیم که چه روزنامه کیهان و چه چهره‌های تندروی اردوگاه اصولگرایی مانند پایداری‌‎ها حرکت خود را در مسیر موافقت با مذاکره نشان می‌دهد. در غیر این صورت همه می‌دانند که این طیف حتی ذره‌ای راضی نیست که بخواهیم تنش با آمریکا را کاهش دهیم یا از بین ببریم؛ هرچند در حد همین غیرمستقیم. آنها هرگز نمی‌خواهند که چهره‌هایی مانند مسعود پزشکیان و عباس عراقچی بخواهند بعد از موفقیت در مذاکره با آمریکا به‌نوعی قهرمانی ملی شناخته شوند، همانطوری که به جواد ظریف و حسن روحانی اجازه چنین توافقی را ندادند. البته در دروه برجام تحرکات‌شان به اوج رسید و توانستند زیرمیز بزنند، چون نمی‌خواستند دولت دوازدهم، ایران را از دست تحریم‌ها نجات دهد. ولی چون مقام رهبری موضوع را به‌صورت جدی اعلام و دنبال می‌کنند، اینها هم چاره‌ای ندارند جز اینکه سکوت کنند.» او در مورد اینکه آیا این سکوت می‌تواند موقتی باشد، ادامه می‌دهد:‌ «به‌نظر من پایداری‌ها و تندروها به این نتیجه رسیده‌اند که دیگر جایگاه ملی ندارند و اگر دولت بتواند موفقیت‌های بزرگ‌تری را به‌دست آورد و رابطه‌های بهتری در حوزه بین‌المللی شکل دهد، تندروها و پایداری‌ها خلع سلاح خواهند شد و نیروهای خود را بیش از این از دست خواهند داد. در آینده خواهیم دید که تندروها در همین حدی که شعاری تند می‌دهند و بر طبل افزایش تنش می‌کوبند هم تحریکی نخواهند داشت چون فضایی برای آنها وجود نخواهد داشت. بقای این دلواپسان که به‌ آنها کاسبان تحریم هم گفته می‌شود در کشمکش و مخالفت با آمریکا است. اگر ایران به ساحل صلح و آرامش برسد پایگاه‌های تندروها از بین خواهد رفت و منزوی‌تر خواهند شد. حالا تندروها از همین انزوای بیش از حد هم می‌ترسند. اگر مذاکرات به نتیجه نسبی هم برسد در آینده جبهه مردمی موفق‌تر از این جبهه‌ای که می‌خواهد اقلیت بر اکثریت حکومت کند، خواهد بود.»

ظلم به مردم ایران

اسماعیل کوثری، عضو کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی مجلس شورای اسلامی در رابطه با مذاکرات پیش‌رو گفت: «مواضع جمهوری اسلامی در مذاکرات مشخص است و به‌هیچ وجه از این مواضع کوتاه نخواهیم آمد زیرا ما بر این عقیده هستیم که در حال حاضر به مردم ایران به‌وسیله تحریم‌های وضع شده ظلم می‌شود. در واقع استکبار جهانی همواره در حال ظلم است؛ این ظلم گاهی با جنایت و نسل‌کشی در غزه است و گاهی با وضع تحریم‌های ظالمانه علیه ملت ایران. طبق گفت‌وگوهایی که با وزیر امورخارجه در کمیسیون امنیت ملی مطرح شد مذاکرات آتی کاملا غیرمستقیم خواهد بود و مذاکره مستقیم به هیچ وجه انجام نخواهد شد، زیرا باید یک گروه میانجی و سومی باشد.»

اشاره به مذاکرات در اروپا

سیدمحمود نبویان، نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره مذاکره ایران و آمریکا در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «10 کشور تقاضای واسطه‌بودن در مذاکرات ایران و آمریکا را داشتند، اما ایران فقط عمان را پذیرفت و آمریکا تمکین کرد. علت تغییر مکان دوردوم مذاکرات از عمان به اروپا درخواست آمریکا به‌خاطر طولانی‌بودن مسافت بود. ایران به‌خاطر بدعهدی‌های گذشته، مذاکره در کشورهای آلمان، انگلیس، فرانسه را نپذیرفت.»

حمایت از مذاکره‌کنندگان

حمید رسایی، چهره تندروی اردوگاه اصولگرایی در مورد روند مذاکرات ایران و آمریکا در تذکری شفاهی گفت: «همه می‌دانیم که نظر رهبر معظم انقلاب بر عدم اعتماد به آمریکا و بی‌فایده بودن مذاکره با شیطان بزرگ است. مذاکرات فعلی در قالب مذاکره غیرمستقیم با اذن رهبر انقلاب انجام می‌شود. ما از مذاکره‌کنندگان حمایت می‌کنیم، مشروط بر اینکه در چارچوب تعیین شده توسط رهبر انقلاب حرکت کنند و امور کشور متوقف بر مذاکره نشود. وزارت خارجه وظیفه خود را ان‌شاءالله به درستی انجام می‌دهد و سایر وزارتخانه‌ها باید به کارهایشان ادامه دهند و امور کشور را متوقف به مذاکرات نکنند.»

دیگر مطالب
ثبت نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.