دیدار ایران و کره‌شمالی در سایه نگرانی‌ها؛ آیا ورزشگاه امام رضا میزبان زنان خواهد بود؟

ای‌اف‌سی تأیید کرد که بازی تیم ملی فوتبال مقابل کره شمالی در ورزشگاه امام رضا(ع) مشهد برگزار خواهد شد. انتشار این خبر بسیاری را یاد اتفاقات تلخ سه سال پیش انداخت که در نهایت هم برخوردی با مقصران آن صورت نگرفت.

تابناک نوشت: هواداران زن علاقه‌مند به فوتبال، پس از سال‌ها تلاش برای ورود به ورزشگاه‌ها، حالا با شرایطی خاص و بعضاً غیر مرسوم در دنیا، مواجه می‌شوند.

گاهی اتفاقات به شکل معنادار و کنایه‌آمیزی در کنار هم قرار می‌گیرند. در روزی که قرار بود یکی از بزرگ‌ترین و حساس‌ترین بازی‌های فوتبال باشگاهی ایران میان پرسپولیس و سپاهان که معروف به ال‌کلاسیکوی وطنی است، با حذف یکی از دو جنس برگزار شود، کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC)، تأیید کرد که تیم‌ملی فوتبال ایران در بازی آخر خود در رقابت‌های انتخابی جام‌جهانی ۲۰۲۶ در شهر مشهد میزبان کره‌شمالی خواهد بود.

انتشار این خبر بسیاری از علاقه‌مندان به فوتبال را یاد اتفاقات تلخ سه سال پیش انداخت. حادثه ای که در ۹ فروردین ۱۴۰۱ در جریان بازی تیم ملی فوتبال ایران با تیم ملی فوتبال لبنان در مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر در ورزشگاه امام رضا (ع) اتفاق افتاد. در این روز تعداد زیادی از زنان با وجود خرید بلیت، اجازه ورود به ورزشگاه را پیدا نکردند و آنهایی که عهده‌دار نظم مقابل ورزشگاه شده بودند برای متفرق کردن زنان از اسپری فلفل استفاده کردند.

تصاویر به‌کارگیری گاز اشک‌آور توسط مأموران در اطراف ورزشگاه، گریه کودکان وحشت‌زده و حال نامساعد زنانی که نقش زمین شده بودند، واکنش‌های بسیاری به همراه داشت و ماجرا به گونه‌ای بود که حتی رئیس جمهور وقت و وزیر کشور دولت سیزدهم، دستور برخورد جدی با مقصران اتفاقات مشهد را صادر کردند. حتی اخبار ضد و نقیضی شنیده می‌شد که شاید حساسیت‌های فیفا شرایط را به گونه‌ای پیش ببرد که حتی با فوتبال ایران برخوردی جدی صورت بگیرد، هرچند چنین اتفاقی رخ نداد.

این ماجرا هم مثل بسیاری از دیگر اتفاقات برای مدتی سروصدای زیادی به پا کرد و توجه رسانه‌ها و افکارعمومی به آن معطوف بود، اما پس از مدتی به قول معروف آب‌ها از آسیاب افتاد و خبر خاصی از برخورد با مقصران این حادثه تلخ منتشر نشد. هرچند به زعم تعدادی از افراد آگاه، این حادثه مقصرهایی در بخش های مختلف از جمله فدراسیون فوتبال داشت و یکی از آنها احسان اصولی، رئیس وقت هیئت فوتبال خراسان رضوی و عضو هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال بود.

چهار روز مانده به آن مسابقه، مهدی سلاطین، رئیس اداره ورزش و جوانان اعلام کرد بازی بدون تماشاگر برگزار می‌شود اما یک روز بعد، احسان اصولی اعلام کرد با تصمیم ستاد ملی مبارزه با کرونا، مسابقه با حضور تماشاگر برگزار می‌شود. بیش از ۱۶ هزار تماشاگر در ورزشگاه امام رضا دیدار تیم‌های ملی ایران و لبنان را از نزدیک تماشا کردند، اما بیش از دو هزار تماشاگر زن با بلیت، پشت درهای بسته ماندند و اجازه حضور در ورزشگاه به آنها داده نشد.

نکته قابل اشاره اینکه مدتی بعد از تمام این اتفاقات و در حالی که افکار عمومی در انتظار اعلام مقصران و برخورد با آنها بود، حسین شمس، سرمربی سابق تیم ملی فوتسال در مصاحبه‌ای گفت: «رئیس جمهور، وزیر کشور، دادستان کل کشور و تقریباً تمام مسئولان وعده برخورد با عاملان این حادثه را دادند، اما هیچ اتفاقی رخ نداد. دوست و دشمن اعتقاد داشتند احسان اصولی مقصر اصلی این ماجرا بوده است. متأسفانه اصولی نه تنها محاکمه، تنبیه و یا برکنار نشد بلکه حتی با اعزام همراه تیم ملی فوتسال به قرقیزستان، پاداش هم گرفت.»

با تمام این اوصاف قرار است دیدار تیم ملی فوتبال ایران مقابل کره شمالی در چارچوب مرحله انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶ روز ۲۰ خرداد در ورزشگاه امام رضا (ع) برگزار شود. حالا که فدراسیون بار دیگر تصمیم به برگزاری بازی در مشهد گرفته، این پرسش مطرح می‌شود که آیا تمهیدات لازم برای جلوگیری از تکرار آن حوادث در نظر گرفته شده است؟ پاسخ به این پرسش از آنجایی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که در فوتبال ایران نیازمند بازسازی اعتماد عمومی و ارتقای وجهه بین‌المللی خود است.

تمام اینها در حالی است که دیدار اخیر پرسپولیس و سپاهان تحت تأثیر حکم کمیته انضباطی با تبعیض جنسیتی برگزار شد و تنها زنان توانستند وارد ورزشگاه آزادی شوند. همانطور که در بازی رفت دو تیم در اصفهان هم، تنها زنان هوادار در این شهر اجازه یافتند وارد ورزشگاه نقش جهان شوند و با حضور پرشور خود، روزی تاریخی را هم رقم زدند.

نکته حائز اهمیت اینکه چنین شرایطی، مطلوب زنان نیست و در همین بازی عصر جمعه هم تعدادی از آنها با مصاحبه‌هایی که داشتند، به این موضوع اعتراض کردند. یکی از هواداران پرسپولیس گفت: «دوست داشتیم آقایان هم در ورزشگاه حضور داشتند.» هوادار دیگر هم گفت: «ورزشگاه با حضور آقایان و خانم‌ها قشنگ است. در ضمن اینکه زنان را در بازی‌های دیگر به طبقه دوم می‌فرستند اصلاً خوب نیست. آنجا واقعا بد است و به سرویس بهداشتی و بوفه و… دسترسی نداریم.» جالب اینکه یک مرد میانسال در بیرون ورزشگاه آزادی، اظهارنظر قابل توجهی داشت: «اگر خانواده‌ها بتوانند وارد ورزشگاه شوند، خیلی بهتر می‌شود.»

دیگر مطالب
ثبت نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.