جمع نجومی‌بگیرها جمع است؛ از صداوسیما تا ستاد امر به معروف! +جدول

سهم نجومی نهادهای فرهنگی از جمله صداوسیما و ستاد امربه معروف از بودجه سال ۱۴۰۴ با انتقادات جدی رو به رو شده است.

عصر ایران نوشت: تورم یکی از مولفه های مهم برنامه ریزی و به ویژه بودجه ریزی است. بر همین اساس هست که هر ساله، حقوق کارمندان و کارگران افزایش می یابد و نهادهای بودجه گیر، دریافتی بیشتری از خزانه عمومی یا همان بیت المال دارند.

به این جدول نگاه کنید؛ این ها فقط چند مورد از نهادهای فرهنگی هستند که از بودجه عمومی برخوردارند و به عنوان مشتی نمونه خروار آمده اند.

کمی درباره این جدول و اعداد و ارقام آن صحبت می  کنیم: اولی صدا و سیماست که در سال ۱۴۰۰ شمسی، ۲۶۰۰ میلیارد تومان بودجه پیشنهادی داشته است. این  عدد در بودجه سال جدید به عدد ۳۵ هزار میلیارد تومان رسیده  است، یعنی ۱۲۴۶ درصد افزایش در ۴ سالی که از سده جدید خورشیدی می گذرد!

یا موسسه آموزشی امام خمینی را که مربوط به جریان مرحوم مصباح یزدی است، نگاه کنید: بودجه اش در سال ۱۴۰۰ خورشیدی، ۲۳.۵ میلیارد تومان بوده است ولی در سال ۱۴۰۴ با افزایشی ۱۸۱۵ درصدی به ۴۵۰ میلیارد تومان رسیده است. مرکز خدمات حوزه علمیه هم افزایشی معادل ۱۳۰۰ درصد داشته است و … . بودجه فقط همین چند قلم به طور متوسط حدود ۱۱۴۹ درصد در سال جدید نسبت به سال ۱۴۰۰ افزایش داشته است و لابد توجیه می کنند که هزینه ها بالا رفته و درست هم می گویند.

حالا بیایید ببینیم حقوق کارمندان و کارگران در مددت مشابه چقدر افزایش داشته است ؛ در سال پایه که آن را ۱۴۰۰ قرار داده ایم، حداقل حقوق هر کارگر ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بود. کف حقوق کارمندان نیز ۳ میلیون  و ۵۰۰ هزار تومان تعیین شده بود. در سال جاری، این ارقام به حدود ۱۰ میلیون تومان افزایش داشته اند. یعنی حقوق کارگران در این سال ها حدود ۷۰ درصد و حقوق کارمندان ۱۸۵ درصد بالا رفته است. سال آینده هم هر چقدر افزایش حقوق بدهند، قطعاً این افزایش به پای درصدهای نجومی در جدول فوق نخواهد رسید.

حال این سوال مطرح است که چرا و چگونه است که این نهادها و امثال شان با افزایش دریافتی بالای ۱۰۰۰ درصدی مواجه هستند ولی عموم مردم و از جمله کارمندان خود دولت، سهم مشابه و عادلانه ای از بیت المال نمی گیرند؟

اگر گرانی و تورم هست و اگر برای همه هست پس چرا  بودجه مرکز خدمات حوزه علمیه ۱۳۰۰ درصد بالا می رود ولی حقوق کارمند دولت ۱۸۰ درصد؟ یا چرا بودجه سازمان تبلیغات اسلامی ۱۲۸۵ درصد افزایش می یابد ولی دستمزد کارگر بینوا فقط ۷۰ درصد؟!

چگونه است که مردم به قناعت و مقاومت دعوت می شوند ولی این نهادها همچنان پول های بیشتری می طلبند؟!

تازه در این میان یک نکته مهم هم وجود دارد: اگر درآمد کارمند و کارگر مطابق با تورم افزایش نیابد، آنها و خانواده هایشان فقیر می شوند و حتی ممکن است دچار سوءتغذیه و نیز مرگ بر اثر گرانی درمان شوند یا سراغ جرم بروند ولی بسیاری از نهادهای حکومتی، حتی اگر وجود خارجی هم نداشته باشند، کسی – جز بودجه گیران همان نهادها – حتی متوجه فقدان شان نیز نخواهند شد.

مثلاً مرکز الگوی اسلامی – ایرانی پیشرفت که هر ساله فقط در فصل بودجه نامش شنیده می شود، چیست؟ و بود و نبودش به فرقی به حال ملت می کند که برای سال جدید ۳۷ میلیارد تومان بودجه برایش در نظر گرفته اند؟!

یا کارکرد ستاد  امر به معروف، جز هزینه آفرینی و تنش زایی برای کشور چه بوده که قرار است امسال ۲۴۴ میلیارد تومان بگیرد؟!

یا چرا در حالی که برای آستان امام خمینی (ره) بودجه ۲۱۰ میلیارد تومانی تعریف کرده اند ردیف بودجه جداگانه و دهها میلیارد تومانی دیگری هم برای موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) اختصاص داده اند؟ مگر از سال ۱۳۶۷ که امام راحل به رحمت خدا رفته، تنظیم و نشر آثار ایشان تمام نشده است؟! و سوالات متعدد دیگری در این باب که هیچگاه پاسخی بدان ها داده نشده است!

این نوع پخش بودجه و تقسیم بیت المال، یعنی بالا بردن نجومی بودجه نهادهای خاص و افزایش ناچیز سهم عموم مردم، عین عین عین بی عدالتی است و هیچ شباهتی با روش تقسیم عادلانه بیت المال توسط امام علی(ع) ندارد و این اشاره به امام علی(ع) تلنگری است به شخص مسعود پزشکیان که مدام از نهج البلاغه می گوید ولی در بودجه پیشنهادی دولت اش، اثری از عدالت نیست.

دیگر مطالب
ثبت نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.