تندروها پیشنهاد ظریف را خطرناک خواندند؛ حاضریم خلع سلاح شویم؟
ظریف در یادداشتی جدید نوشت: ایران مایل به گفتگویی است که به نفع تهران و واشنگتن باشد.
محمدجواد ظریف در بخشی از در یادداشتی که امروز در فارن افرز منتشر شده مطرح کرد: به جای افزایش فشار بر ایران، غرب باید راه حلهای حاصل جمع مثبت را دنبال کند. توافق هستهای یک نمونه منحصر به فرد است و غرب باید به دنبال احیای آن باشد. اما برای انجام این کار، باید اقدامات ملموس و عملی – از جمله اقدامات سرمایه گذاری سیاسی، قانونگذاری، و متقابلا سودمند – انجام دهد تا مطمئن شود که ایران میتواند همانطور که وعده داده شده بود، از نظر اقتصادی از توافق بهرهمند شود. اگر ترامپ تصمیم به اتخاذ چنین اقداماتی بگیرد، ایران مایل به گفتگویی است که به نفع تهران و واشنگتن باشد.
این ادعاهای ظریف با واکنش رسانه اصولگرا و مایل به جبهه پایداری رجا نیوز مواجه شد به طوری که این خبرگزاری نوشت: محمد جواد ظریف که به صورت غیرقانونی بیش از ۳ ماه است بر صندلی معاونت راهبردی رئیسجمهور تکیه زده صبح امروز مقالهای در نشریه فارن افرز به زبان انگلیسی چاپ کرده است که حاوی سخنان خطرناک و ضدملی است.
ظریف در بخشی از مقاله به صورت تلویحی دولت پزشکیان را آماده مذاکره درباره موضوعاتی فراتر از بحث هستهای میخواند و در اینباره میگوید: [پزشکیان] تمایل دارد تا بهطور سازنده با غرب در تعامل باشد. دولت او برای مدیریت تنشها با ایالات متحده، که به تازگی رئیسجمهور جدیدی نیز انتخاب کرده، آماده است. پزشکیان آماده است مذاکراتی از جایگاه برابر درباره توافق هستهای و شاید موارد بیشتری انجام گیرد.
درخواست برای برجامهای منطقهای و موشکی اما تنها سخنان خطرناک ظریف نیست. او در بخش دیگری از این مقاله عملا سخن از خلع سلاح میکند و در این باره میگوید: در نهایت، این تلاشها میتواند به یک توافق جدید منطقهای منجر شود که وابستگی خلیج فارس به قدرتهای خارجی را کاهش دهد و ذینفعان را تشویق کند تا با استفاده از سازوکارهای حل اختلاف به حل اختلافات بپردازند. برای این منظور، کشورهای منطقه میتوانند به دنبال معاهدات، ایجاد نهادها، تصویب سیاستها و گذراندن اقدامات قانونی باشند. ایران و همسایگانش میتوانند با تقلید از فرایند هلسینکی، که به تاسیس سازمان امنیت و همکاری در اروپا منجر شد، آغاز کنند.
کنفرانس خلع سلاح هلسینکی در سال ۱۹۷۵ با هدف کاهش تنشها در دوران جنگ سرد و ایجاد امنیت و همکاری میان بلوکهای شرق و غرب برگزار شد. این کنفرانس منجر به صدور بیانیهای به نام “اعلامیه هلسینکی” شد که توسط رهبران ۳۵ کشور، از جمله ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی سابق، امضا گردید. یکی از مفاد کلیدی این بیانیه تأکید بر کاهش تسلیحات و کنترل تسلیحاتی، بهویژه در مناطق حساس و مرزی بود.
این سخنان عجیب و البته خطرناک درحالی که منطقه درگیر سیاستهای استعماری ایالات متحده آمریکا و سگ هار او در منطقه است و در همین ایام برای اولین بار به صورت رسمی رژیم صهیونیستی به خاک ایران حمله کرده است، دیگر نمیتواند به سادگی یا حماقت افراد معنا شود و باید به صورت دقیقتر بررسی کرد که چرا در ایامی که جهان منتظر پاسخ ایران به رژیم صهیونیستی است برخی درحال تلاش برای خلع سلاح ایران هستند.
پیش از این و در ماجرای درز فایل صوتی ظریف که در آن سخنان خطرناکی درباره سیاستهای منطقهای جمهوری اسلامی، شهید سلیمانی و نقش سپاه قدس در خاورمیانه مطرح شده بود، رهبر انقلاب واکنش قاطعانهای به این اظهارات ظریف نشان دادند و گفتههای او را «تکرار حرفهای دشمن» دانستند. حالا مشخص نیست ظریف که روی صندلی متزلزل معاون رئیس جمهور تکیه زده با کدام اختیار چنین نسخههای خطرناکی را در حوزه سیاست خارجی تجویز میکند؟