رافائل گروسی: ایران نباید غنیسازی اورانیوم را افزایش دهد
مدیرکل آژانس انرژی اتمی با این ادعا که از تشدید تنشها بعد از ترور شهید فخریزاده نگران است؛ عملی شدن تهدیدهای ایران نظیر افزایش غنیسازی و اخراج بازرسان آژانس را، انحراف از برجام تلقی کرد.
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در نخستین مصاحبه خود بعد از ترور شهید «محسن فخریزاده» که از دانشمندان هستهای ایران بود؛ درباره هرگونه اقدامی که به تشدید تنشها منتهی شود؛ هشدار داد.
وی در گفتگو با اسکای نیوز، مدعی شد: ایران نباید تهدیدهای خود را مبنی بر افزایش غنیسازی اورانیوم و اخراج بازرسان آژانس عملی کند چراکه این اقدامات به منزله انحراف هرچه بیشتر از تعهدات هستهای این کشور تلقی میشود که حین ورود به برجام پذیرفت.
گروسی ادامه داد: نمیتوانم تصور کنم که چه کسی پیروز این وضعیت میشود. اگر محدودیتی برای بازرسان آژانس اتمی در نتیجه این یا هر وضعیت دیگری رخ دهد، در کار آنها اخلال ایجاد میشود. ما کاملاً شفاف میخواهیم در این باره مطلع شویم. ما باید در این باره و چیزی که در حال رخ دادن است با جهان کاملاً شفاف باشیم. این به خودی خود، به هیچکس از جمله ایران کمکی نمیکند.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با اشاره به ترور دانشمند هستهای ایران و نگرانی از بابت تشدید تنشها افزود: امیدوار بودم چنین اتفاقاتی نه در گذشته رخ داده بود و نه در آینده رخ دهد. من رئیس یک سازمان بینالمللی هستم که با مسائلی نظیر صلح، امنیت و عدم اشاعه سر و کار دارد.
وی هچنین اظهارامیدواری کرد که این سازمان بتواند به شیوهای که باید با ایران همکاری داشته باشد.
این در حالی است که پیشتر نیز تروئیکای اروپایی، در بیانیهای از تصمیم ایران مبنی بر نصب سانتریفیوژهای جدید در تأسیسات غنیسازی نطنز ابراز نگرانی کرده بود.
آنها در بخشی از بیانیه مدعی شدند: چنانچه ایران مصمم به حفظ فضای دیپلماسی است؛ نباید چنین اقداماتی را عملی کند.
این بیانیه در ادامه ادعاهای مطرح شده و با اشاره به مصوبه اخیر مجلس شورای اسلامی ایران تحت عنوان «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران» می افزاید: اگر این قانون اجرا شود، به طور اساسی برنامه هستهای ایران را توسعه داده و دسترسیهای نظارتی آژانس اتمی را محدود میکند. این اقدامات با برجام و تعهدات گستردهتر هستهای ایران همخوانی ندارد.
روز گذشته نیز، آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل، در همسویی با تروئیکای اروپایی مدعی شد: ایران باید به دغدغهها پیرامون برنامههای موشکی و هستهای خود اهمیت بدهد.
این ادعاها در حالی مطرح میشود که اروپاییها در طول چهار سال دوره زمامداری دونالد ترامپ رئیسجمهور فعلی آمریکا، عملاً با رفتار منفعلانه خود مانع از بهره مندی ایران از مزایای اقتصادی برجام شدند حال آنکه اکنون نیز با این احتمال که کاخ سفید به جو بایدن دموکرات محول خواهد شد؛ ادعاهای فرابرجامی جدیدی را مطرح میکنند.
هفته پیش، هایکو ماس وزیر خارجه آلمان مدعی شده بود: به جای توافق موجود که دیگر یک توافق کامل نیست به دنبال توافق هستهای جامع و گستردهتر با ایران هستیم!