صادق زیباکلام: اگر نامزد انتخابات شوم و رأی هم بیاورم به پاستور نمی‌رم

صادق زیباکلام گفت: اگر شورای نگهبان شخصِ آقای سید محمد خاتمی را هم تأیید صلاحیت کند، باز هم بدنه اجتماعی اصلاح‌طلبان پای صندوق رأی نمی‌رود؛ بنابراین از همین حالا باید دور آن ۲۴میلیون رأیی که آقای روحانی را روی کار آورد را خط قرمز بکشیم.

به گزارش کیوسک تایمز و به نقل از نامه نیوز، این‌روزها نام‌های زیادی برای نامزدی در انتخابات ریاست‌جمهوری۱۴۰۰ از جبهه اصلاحات به گوش می‌رسد و این نام‌ها را نمی‌توان از یک طیف اصلاح‌طلب دانست و به قول حجاریان که سال‌ها پیش می‌گفت اصلاح‌طلبی «بین‌العباسین» شده است، یعنی از عباس عبدی تا عباس دوزدوزانی در دایره اصلاح‌طلبی جای دارند، اکنون هم وضعیت بین‌العباسینی در مشاهده نام نامزدهای احتمالی اصلاح‌طلبان دیده می‌شود اما چه‌قدر می‌توان بر اساس این نام‌ها شرایط انتخابات سال آینده را پیش‌بینی کرد؟ و اصلا هدف جریان اصلاحات از طرح نام شخصیت‌های مختلف چیست؟

صادق زیباکلام، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران درباره این موضوع به «نامه‌نیوز» گفت: «کم نیستند اصلاح‌طلبانی که به دقیقه نود انتخابات امیدوارند زیرا در انتخابات ریاست‌جمهوری این تجربه جامعه‌شناختی را داریم که معمولا در هفته آخر یا یکی دو روز پایانی یا حتی ساعات آخر موجی اجتماعی شکل می‌گیرد که نتیجه پیش‌بینی‌شده را تغییر می‌دهد؛ آخرینِ این موج را در سال۹۶ دیدم که تا بعد از ظهر صف‌های طولانی در حوزه‌های انتخابیه شکل گرفته بود. اصلاح‌طلبان هنوز امید دارند که موج سال۷۶، ۹۲ و ۹۶ دوباره شکل بگیرد. با چنین تصوری اکنون نام شخصیت‌هایی مانند آقایان عارف، جهانگیری و حتی معین و محمدرضا خاتمی مطرح می‌شود تا ارزیابی اجتماعی صورت گیرد و آرام آرام تا روز انتخابات بر یکی از این افراد موج شکل بگیرد».

او در ادامه تصریح کرد: «اما من واقعا خوش‌بین نیستم که چنین موجی ایجاد شود. کار از این حرف‌ها گذشته است و آقای روحانی با عملکردش بلایی سر صندوق انتخابات آورد که بسیاری از مردم از رأی‌دادن سرخورده شده‌اند؛ به بیان دیگر آن ۲۴میلیونی که به روحانی رأی داده بودند اکنون به این نتیجه رسیده‌اند که تغییری از صندوق انتخابات ایجاد نمی‌شود. در این سه‌سال یعنی از سال ۹۶ تا کنون هیچ تغییر مثبتی در کشور ایجاد نشد. واقعا آقای روحانی نمی‌تواند بگوید در دوره ریاست‌جمهوری‌ام یک تحول مثبت ایجاد شده است؛ در سیاست خارجی، سیاست داخلی، اقتصاد و فرهنگ هیچ تغییری احساس نشد و بلکه وضعیت اقتصادی مردم روز به روز تضعیف شد. با چنین وضعیتی بسیار بعید است که اتفاق خاصی تا روز انتخابات۱۴۰۰ رخ دهد».

این استاد دانشگاه موضع خود را با ذکر شرایطی که در انتخابات مجلس در سال۹۸ تجربه شد، افزود: «بالاترین دلیلی که بر بی‌میلی مردم نسبت به انتخابات می‌شود ارائه داد، انتخابات مجلس در اسفندماه سال پیش است. آقای عارف چهارسال قبل با رأی یک‌میلیون و نیمی به عنوان نفر اول تهران وارد مجلس شد اما در انتخابات۹۸ لیست اصلاح‌طلبان مجموعا ۸۰هزار رأی هم نیاورد».

او درباره اینکه صحت‌وسقم تصور برخی اصلاح‌طلبان مبنی بر اینکه ممکن است شورای نگهبان برای بالابردن مشارکت برخی شخصیت‌های سرشناس اصلاح‌طلب را تأیید صلاحیت کند، گفت: «این تصور از دو وجه دارای اشکال است. نخست آنکه بعید می‌دانم شورای نگهبان برای تحقق مشارکت حداکثری این کار را انجام دهد و وقتی حتی افرادی مانند محمود صادقی، علی مطهری یا پروانه سلحشوری تأیید صلاحیت نمی‌شوند، بعید است که برای مشارکت بالای مردم در انتخابات محمدرضا خاتمی یا مصطفی معین صلاحیت‌شان تأیید شود و دوم آنکه به فرض که شورای نگهبان برای مشارکت حداکثری همه نامزدهای اصلاح‌طلبان را تأیید کند و حتی فراتر از این‌ها شخصِ آقای سید محمد خاتمی را هم تأیید صلاحیت کند، باز هم بدنه اجتماعی اصلاح‌طلبان پای صندوق رأی نمی‌رود؛ بنابراین از همین حالا باید دور آن ۲۴میلیون رأیی که آقای روحانی را روی کار آورد را خط قرمز بکشیم».

زیباکلام در پایان درخصوص این سخن حسین انصاری‌راد که شخصیتی مانند صادق زیباکلام باید در انتخابات ریاست‌جمهوری نامزد شود، گفت: «من از سال۹۶ تاکنون شرمنده مردم هستم. خیلی‌ها بودند که در آن سال نمی‌خواستند در انتخابات شرکت کنند و من آنها را راضی به حضور در انتخابات کردم و اکنون پاسخی به آنها ندارم که بدهم و باور کنید نمی‌توانم به چشم‌شان نگاه کنم. با چنین وصفی اگر من نامزد شوم و شورای نگهبان هم من را تأیید کند و از قضا رأی هم بیاورم، راهی پاستور نمی‌شوم زیرا می‌دانم برای برون‌رفت از بحران‌های کنونی هیچ قدمی نمی‌شود برداشت. به همه افرادی که از همین حالا در سودای ریاست‌جمهوری به‌سر می‌برند هم می‌گویم از همین حالا فکر پاستور را از سر بیرون کنند تا شرمنده مردم نشوند».

دیگر مطالب
ثبت نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.