قیمت ارز پایینتر هم میآید
همتی گفت: ما اکنون نرخ ارز را کنترل کرده ایم و به ۲۰ هزار تومان رسانده ایم، اما امیدواریم از این رقم هم پایینتر بیاید.
ناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی گفت: ناترازی صادرات غیرنفتی و واردات و ناترازی مربوط به بودجه دولت از دلایل ایجاد تورم در کشور به شمار میرود.
عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی امشب ۱۹ اردیبهشت ماه با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری به تشریح سیاستهای پولی، بانکی و ارزی کشور پرداخت.
همتی با اشاره به اینکه تورم یک بحث بسیار مهم است گفت: یک بحث ساختاری در کشور وجود دارد به طوری که در مقاطعی یک شوکهایی ایجاد شده که حالا ممکن است بنا به کرونا و یا تحریم باشد.
وی با اشاره به اینکه باید ریشه تورم را مورد بررسی قرار دهیم افزود: ریشه تورم در کشور ما مربوط به چند دهه اخیر میشود، ناترازی در کشور چندین دهه است که وجود دارد، دو ناترازی داریم که اگر حل نشود تورم را نمیتوانیم حل کنیم. ناترازی اول مربوط به ناترازی صادرات غیرنفتی و واردات کشور است، لذا واردات باید با صادرات غیر نفتی تراز شود.
رئیس کل بانک مرکزی اظهار کرد: ناترازی دوم مربوط به بودجه دولت میشود، همواره اصل بر این است که درآمدهای غیر نفتی دولت با هزینهها باید برابر باشد. درآمدهای غیرنفتی به اضافه درآمدهای نفتی عملاً دولت را دچار ناترازی کرده لذا در این صورت است که سیاست مالی بر سیاست پولی سوار میشود و عملاً نقدینگی در کشور رشد پیدا میکند.
همتی با اشاره به اینکه حکمرانی اقتصاد ما غلط است خاطرنشان کرد: سالهای متعددی توانستیم با تثبیت نرخ ارز به عنوان یک لنگر تورم را کنترل کنیم. مواقعی که این تثبیت از دست ما خارج شده دوباره تورم ایجاد شده است. سال گذشته شوکهای مربوط به تحریم و کرونا را دیدیم لذا شوک تحریم را نمیتوانیم نادیده بگیریم، درآمدهای ارزی کشور به شدت کاهش پیدا کرده است.
وی با اشاره به اینکه تکالیف سنگینی بر عهده سیستم بانکی است افزود: سیستم بانکی عمدتاً دولتی است، مجموعهای از مشکلاتی سبب ناترازیها شده است، باید اصلاح ساختاری جدی در اقتصاد داشته باشیم و نگرش حکمرانی اقتصادی را باید تغییر دهیم.
همتی ادامه داد: وقتی درآمدها تحقق پیدا نکند و هزینههای بودجه ۳۵ درصد در سال رشد پیدا کند و درآمدهای نفتی کاهش پیدا کند، ناترازی در اقتصاد تشدید پیدا میکند.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه دولت بعدی اگر فقط وظیفه بانک مرکزی را مهار تورم بداند وضع بدتر از این میشود گفت: منابع بانکها محدود است لذا بیش از ۴۰ درصد تولید به صورت فیزیکی صورت میگیرد و ما خدمات را جزو تولید در نظر میگیریم.
وی اظهار کرد: اردیبهشت سال ۹۹ هدفگذاری تورم را ۲۲ درصد اعلام کردیم، اما متاسفانه آثار کرونا درآمدهای ارزی و درآمدهای دولتی را دچار شوک کرد و در عین حال، فشار حداکثری آمریکا بر علیه اقتصاد ایران نیز به آن اضافه شد، در حالی که ما تصورمان بر این بود که نرخ ارز از ۱۷ هزار تومان بالاتر نرود، اما به ۳۲ هزار تومان رسیدیم.
همتی گفت: ما اکنون نرخ ارز را کنترل کرده ایم و به ۲۰ هزار تومان رسانده ایم، اما امیدواریم از این رقم هم پایینتر بیاید.
وی با اشاره به اینکه در اواخر سال گذشته فعل و انفعالاتی باعث جهشی شدن قیمت کالاها شد ادامه داد: تورم هم بالا رفت، اما باید در نظر داشت که سالهایی بوده است که ما ۱۰۰ میلیارد دلار درآمد ارزی داشتیم، اما تورم هم ۳۰ درصد بود در حالی که امسال درآمد ناشی از فروش نفت و گاز به کمتر از ۲۰ درصد رسیده و این به معنای کاهش ۸۰ درصدی درآمدهای ارزی است.
همتی تاکید کرد: هدفگذاری تورمی را تا پایان اردیبهشت برای سال ۱۴۰۰ اعلام خواهیم کرد.
پرداخت ۴۳ هزار میلیارد تومان وام ازدواج به ۹۰۰ هزار نفر
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: ۴۳ هزار میلیارد تومان وام ازدواج به ۹۰۰ هزار نفر پرداخت شده است لذا بانکها وظیفه دارند که این وام را بپردازند. ممکن است دو تا سه نفر در مراحل دریافت وام ازدواج گیر کنند؛ اما نباید کار را زیر سوال برد.
همتی با بیان اینکه مجلس وام ازدواج را به دو برابر رسانده است افزود: امسال باید بیش از ۷۰ هزار میلیارد تومان وام ازدواج بدهیم این در حالی است که باید منابع قرض الحسنه را نیز در نظر گرفت، پس باید اقساط وامهای قبلی برگشت داده شود و منابع جدیدی به عنوان منابع قرض الحسنه وارد بانک شود.
وی با اشاره به اینکه از ۵ سال قبل وامهای بانک مرکزی قطع شده و این وامها با سود به کارکنان پرداخت میشود خاطرنشان کرد: ما سعی میکنیم کسانی که میخواهند ازدواج کنند سریعتر وام خود را بگیرند؛ وثیقه آن هم باید یا یارانه باشد یا وثیقه، این در حالی است که ۱۰۰ میلیون تومان وام ازدواج اقساط یک میلیون تومانی دارد لذا یارانه نقدی نمیتواند تضمین وام ازدواج باشد.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه بانکها باید ۳۰ هزار میلیارد تومان در ماه بابت تسهیلات وام مسکن پرداخت کنند افزود: به هر حال بانکها باید تلاش کنند تا قانون اجرایی شود.
همتی با بیان اینکه بانکها علاقمند به کمک به بورس هستند اظهار کرد: چند تصمیم مهم درباره انتشار اوراق از سوی سازمان بورس در شورای عالی هماهنگی اقتصادی اتخاذ شده است که وضعیت بورس را بهتر میکند.
۲ میلیارد دلار برای خرید کالاهای اساسی تأمین ارز شد
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه از ابتدای سال تا کنون ۲ میلیارد دلار برای خرید کالاهای اساسی تأمین کردیم گفت: از این مبلغ ۱.۵ میلیارد دلار برای خرید نهادههای دامی و۵۰۰ میلیون دلار برای خرید دارو تأمین شده است.
وی تصریح کرد: خوشبختانه هرجور شده تأمین ارز برای مصارف اصلی کشور انجام شد لذا شرایط ارزی ما نسبت به گذشته بهتر است و بهتر خواهد شد.
همتی ادامه داد: به دستور مقام معظم رهبری باید ارزش پول ملی افزایش پیدا کند این موضوع یعنی نرخ ارز باید کاهش یابد. بنده اعتقادی به ارزپاشی ندارم باید توجه داشت که مداخله فعلی در بازار ارز، مداخله بانک مرکزی نیست و مداخله ناشی از ارز صادرکنندگان است، اما بانک مرکزی به عنوان بازارساز، موظف به ممانعت از نوسانات ارز است.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه روش مدیریت بازار ارز سه سال است که تغییر کرده افزود: روش ما ارز پاشی نیست لذا بازار متشکل ارزی ایجاد شده است. ریزش امروز قیمت دلار به نحوی بوده که امروز بانک مرکزی یک دلار هم در نیما عرضه ندارد لذا فرآیند مذاکرات و انتظارات موجب میشود که روند بازار ارز رو به کاهش باشد.
آقای نوبخت به شوخی گفته که دولت از بانک مرکزی استقراض نکرده است
همتی در خصوص استقراض دولت از بانک مرکزی با بیان اینکه آقای نوبخت شوخی کرده که دولت از بانک مرکزی استقراض نداشته است عنوان کرد: در دو سال گذشته ۱۳ میلیارد دلار ارز به کالاهای اساسی داده ایم که این بدهی دولت به بانک مرکزی است که باید ظرف سه سال به بانک مرکزی برگردد.
وی با اشاره به اینکه ما بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان از دولت طلب داریم اظهار کرد: هر زمان که بانک مرکزی به دولت بدهکار شد، حتماً فاکتورهای اقتصادی اصلاح شده است.
مشکلی در تأمین ارز واکسن کرونا نداریم
رئیس کل بانک مرکزی افزود: هیچ مشکلی در تأمین ارز واکسن کرونا نداریم، در این زمینه اقدامات خوبی انجام شده و بر این اساس، پیش بینی یک میلیارد دلار برای خرید واکسن کرده ایم، هر درخواستی از طرف وزارت بهداشت باشد، فوراً ارز آن تأمین میشود.
وی با اشاره به اینکه در خرداد و تیرماه نتایج خوبی برای تولید واکسن کرونای داخلی داریم گفت: برای تأمین ارز واکسن خارجی تعللی نشده است، همچنین محموله ۹ میلیون دوز در راه است و در خرداد ماه محموله دوم کوواکس میرسد، از سوی دیگر هم از روسیه در حال خرید واکسن هستیم.
همتی بیان کرد: بانک مرکزی در حوزه بازار ارز و قیمت آن سیاسی عمل نمیکند، اگر بانک مرکزی سیاسی عمل کرده بود، حتماً ذخایر این بانک افزایش نمییافت؛ چراکه هم اکنون ذخایر ارزی بانک مرکزی بیش از سال گذشته است.
وی با اشاره به اینکه بساط سود مرکب در نظام بانکها بسته شده است گفت: اگر بانکی میخواهد صورتهای مالی خود را به تائید بانک مرکزی برساند، حتماً باید امهال اعلام شده از سوی بانک مرکزی رعایت شود؛ در غیر این صورت صورتهای مالی آنها تائید نخواهد شد.
بانکها میتوانند به شرکتهای سرمایه گذاری وام بدهند
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه بانکها میتوانند به شرکتهای سرمایه گذاری وام بدهند اظهار کرد: باید کم کم منابع را به فروش برسانیم این در حالی است که تقاضا برای ارز اکنون کم شده است، امروز هم به معاونت ارزی دستور دادم که هر چقدرکه از منابع صندوق توسعه ملی فروختند، ریال آن را به صندوق تثبیت بازار سرمایه واریز کنند.
همتی با بیان اینکه امروز هم بورس برای دامنه نوسان تصمیماتی گرفته است که این میتواند کمک کننده باشد افزود: بیش از ۵۰ درصد سهام بورس ارزنده است و اگر اعتماد را برگردانیم، وضعیت بورس بهتر خواهد شد.
رئیس کل بانک مرکزی اظهار کرد: از ۳۷۷ واحد تولیدی تصرف بانکی ۳۰۰ واحد قبل از اقدام بانک، غیر فعال بودند. از مجموع ۳۰۰ واحد غیرفعال تملیکی حدود ۱۱۰ واحد، واحدهایی هستند که عمدتاً به دلیل عدم توانمندی مجری به بهرهبرداری نرسیدند و نیمه تمام هستند. واحدی که اقتصادی نباشد هر چقدر منابع تزریق شود درست نمیشود.
وی با اشاره به اینکه ۴۰۰ هزار واحد امسال فقط از بانکها وام گرفتند گفت: سود مرکب از نظر بانک مرکزی منتفی است بر اساس مصوبه مجلس دهم و مجمع تشخیص که آن را نهایی کرد دوباره مهلت دادیم تا شهریور ماه، کسانی که سودشان به صورت مرکب حساب شده میتوانند اعتراض کنند از اول سال ۹۹ اعلام کردیم که امهال باید بر اساس حکم شرعی باشد، اگر بانکی میخواهد صورتهای مالی اش به تایید بانک مرکزی برسد حتماً باید چک شود که آیا امهالی که ابلاغ شده رعایت شده است یا نه.