عراقچی: اعضای برجام در مقابله با قانون‌شکنی آمریکا اجماع دارند

معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان گفت: تنها راه اصولی حفظ برجام، بهره‌مندی ایران از منافع این توافق در حوزه رفع تحریم‌هاست که صرفا از طریق اتخاذ گام های عملی و ملموس اعضای برجام، محقق می شود.

به گزارش کیوسک تایمز و به نقل از ایسنا، سید عباس عراقچی که برای شرکت در نشست کمیسیون مشترک برجام به وین سفر کرده است، نتایج نشست و رایزنی های انجام شده در وین را تشریح کرد.

عراقچی با سازنده اعلام کردن نشست کمیسیون برجام و نزدیکی مواضع اعضاء باقی مانده در این توافق بین‌المللی در خصوص لزوم اقدام هماهنگ علیه قانون شکنی آمریکا اظهار داشت: برابر روال همیشگی، قبل از آغاز نشست کمیسیون، دیدارهای دوجانبه مستقلی با روسای هیات های چین و روسیه و همچنین خانم اشمید، دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا به منظور انجام رایزنی ها و هماهنگی های لازم، صورت پذیرفت.

وی افزود: همچنین، نشست با مدیران سیاسی سه کشور اروپایی نیز بعد از جلسه کمیسیون مشترک و به منظور بحث ‌و بررسی درخصوص گام های آتی و راهکارهای حفظ و تداوم برجام، بگونه ای که منافع کشورمان را تامین نماید، برگزار شد.

عراقچی درخصوص محتوای گفت‌وگوهای انجام شده در نشست کمیسیون مشترک برجام اظهار داشت: این نشست، در شرایط خاص ناشی از تحولات در شورای امنیت پیرامون برجام و اقدام غیر موجه و غیر قانونی آمریکا برگزار شد از اینرو، محور اصلی مباحث کمیسیون، بر ضرورت یکپارچگی و انسجام علیه اقدام آمریکا متمرکز بود.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه افزود: در این خصوص، اعضای کمیسیون با تاکید بر مواضع اصولی خود در جریان بررسی قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی ایران که با شکست مفتضحانه آمریکا همراه بود و همچنین مخالفت های اساسی خود با اقدام آمریکا برای جا زدن خود به عنوان عضو برجام و اعاده قطعنامه های تحریمی شورای امنیت علیه ایران، بطور متفق القول بر این عقیده بودند که آمریکا از ۸ می ۲۰۱۸ مشارکت خود در برجام را متوقف کرده و دیگر عضو این توافق محسوب نمی شود ولذا، نمی تواند از حقوق تصریح شده در برجام از جمله با هدف برگشت تحریم ها، استفاده کند.

نماینده کشورمان در کمیسیون مشترک برجام همچنین گفت: موضوع دیگری که در کمیسیون به اتفاق مورد تاکید قرار گرفت، ضرورت حفظ برجام و انجام اقدامات لازم در این راستا از جمله از طریق اجرای کامل و موثر تعهدات تمامی طرف ها، بود.

عراقچی خاطر نشان کرد: در این زمینه، ما تاکید کردیم که تنها راه اصولی حفظ برجام، بهره مندی ایران از منافع این توافق در حوزه رفع تحریم هاست که صرفا از طریق اتخاذ گام های عملی و ملموس اعضای برجام، محقق می شود.

وی گفت: در همین رابطه، تصریح کردیم کاهش تعهدات برجامی ایران نیز درواقع، واکنشی به عدم اجرای تعهدات طرف مقابل است.

رییس هیات ایرانی با اشاره به این که این نشست کمیسیون برجام، بدلیل فاصله با نشست قبلی و موضوعات مختلف مورد بحث، یکی از طولانی ترین نشست ها بود، اظهار داشت: در پایان این نشست نیز هماهنگ کننده کمیسیون (خانم اشمید) بیانیه ای را صادر کرد که نظرات اعضا در حوزه های مختلف مورد بحث در نشست را منعکس می کند.

عراقچی خاطر نشان کرد: تمامی اعضاء از بیانیه مشترک ایران و آژانس که به دنبال سفر اخیر مدیرکل آژانس به کشورمان صادر شد، استقبال و از ابتکار ایران در این جهت نیز قدردانی کردند.

وی افزود: در همین راستا در جلسه ای که با مدیرکل آژانس بعد از نشست کمیسیون داشتم، دو طرف بر این عقیده بودیم که گفت‌وگوهای اخیر تهران و بیانیه مشترک که منجر به تقویت همکاری ها و تعاملات و همچنین اعتماد بین ایران و آژانس می شود، اقدامی مهم، مثبت و سازنده است که از استقبال گسترده ای در سطح بین المللی نیز برخوردار شده است.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه در پایان گفت : در ملاقات با مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی بر عزم ایران و آژانس برای تداوم همکاری های متقابل، بر اساس حسن نیت، تاکید کردیم.

 

 متن بیانیه پایانی نشت کمیسیون برجام به شرح زیر است:

۱.  نشست کمیسیون مشترک برجام در تاریخ ۱۱ شهریور ۱۳۹۹ در وین برگزار شد. بر اساس برجام، کمیسیون مشترک مسئولیت نظارت بر اجرای این توافق را بر عهده دارد. این نشست به ریاست خانم هلگا اشمید، دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه، به نمایندگی از طرف آقای جوزپ بورل نماینده عالی اتحادیه اروپایی، و با حضور نمایندگان چین، فرانسه، آلمان، فدراسیون روسیه، انگلیس و جمهوری اسلامی ایران، در سطح معاونین وزرای خارجه/ مدیران سیاسی برگزار شد.

۲.  تمامی اعضاء، با یادآوری اینکه برجام یک عنصر کلیدی از ساختار عدم اشاعه جهانی است که توسط قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ملل متحد نیز تایید شده است، بر اهمیت صیانت از این توافق تاکید کردند. اجرای کامل توافق از سوی تمامی طرف‌ها دارای اهمیت اساسی است.

۳.  در پرتو مباحث مطروحه اخیر در شورای امنیت ملل متحد در نیویورک در خصوص تلاش برای بازگرداندن تحریم‌های ملل متحد که قبلا لغو شده‌اند، اعضاء تاکید دوباره کردند که آمریکا در تاریخ ۸ می ۲۰۱۸ به صورت یکجانبه، توقف مشارکت خود در برجام را اعلام کرد و از آن پس، در هیچ یک از فعالیت‌های مرتبط با برجام مشارکت نداشته است. اعضاء مجددا تاکید کردند که بنابراین آمریکا را نمی‌توان یک دولت عضو برجام محسوب کرد. در این رابطه، اعضاء همچنین بیانیه‌ها و مکاتبات مختلف قبلی خود با شورای امنیت ملل متحد در این خصوص، از جمله بیانیه مورخ ۲۰ اوت ۲۰۲۰  نماینده عالی اتحادیه اروپایی در ظرفیت هماهنگ کننده برجام که بیان می‌کند آمریکا نمی‌تواند فرایند بازگشت تحریم‌های ملل متحد تحت قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را آغاز نماید، مجددا تایید کردند.

۴.  اعضاء، از بیانیه  مشترک  ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، مورخ ۲۶ اوت ۲۰۲۰، که اجرای آن آغاز شده است، استقبال کردند. در همین زمینه، آن‌ها نقش مهم آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به عنوان تنها سازمان بین‌المللی مستقل و بی‌طرف مسئول راستی‌آزمایی و نظارت بر تعهدات عدم اشاعه هسته‌ای را یاداور شدند.

۵.  کمیسیون مشترک موضوعات هسته‌ای و همچنین رفع تحریم ها ذیل برجام را مورد توجه قرار داد. کارشناسان به بحث در خصوص تمامی موضوعات مورد نگرانی‌ ادامه خواهند داد.

۶.  اعضاء مجدداً اهمیت پروژه‌های عدم اشاعه هسته‌ای، بویژه، پروژه مدرن‌سازی راکتور اراک و پروژه ایزوتوپ‌های پایدار در فردو را تکرار کردند. با عنایت به آثار و عواقب بالقوه تصمیم آمریکا در ماه می برای پایان دادن به اسقاطیه‌های مرتبط با پروژه اراک، اعضاء حمایت قاطع و مسئولیت جمعی خود برای ادامه این پروژه را تکرار کردند.

۷.  این نشست در فضای متاثر از شیوع ویروس کرونا برگزار شد. اعضاء، با تمامی کشورهایی که از این بیماری متاثر شدند، در تلاش‌هایشان برای مقابله با شیوع این بیماری اعلام همبستگی کردند. به دلیل محدودیت‌های مسافرتی، اخیراً امکان برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام فراهم نشده بود.

دیگر مطالب
ثبت نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.