بذرپاش: دیوان محاسبات باید کلاف درهم پیچیده بودجه را باز کند
بذرپاش در صحن مجلس شورای اسلامی بیان کرد: دیوان باید کلاف درهم پیچده بودجه را باز کند به نحوی که اثرات آن را در تصمیمات بودجهای نمایندگان بتوان مشاهده کرد.
به گزارش کیوسک تایمز و به نقل از ایلنا، مهرداد بذرپاش در جلسه علنی امروز (چهارشنبه، یکم مرداد) مجلس شورای اسلامی، با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری بر اهمیت دیوان محاسبات خطاب به نمایندگان مجلس، گفت: انصافا اهتمام مجلس یازدهم را در تحقق این مطالبه در جدیت اعضای کمیسیون برنامه و بودجه که با دقت و جدیت مقدمات لازم را برای جلسه امروز ترتیب داده اند، شاهد بوده ام.
وی ادامه داد: کسی که از خود حساب نکشد حسرتش مستمر خواهد بود، دیوان محاسبات کشور مصداق همین حسابرسی است. نهادی که در قانون اساسی با هدف نظارت ملت بر وضع مالی کشور تعبیه شده است تا به مجلس کمک کند تا نظارت بر خرج کرد منافع ملت را به نحوی دنبال کند که نتیجه آن کارآمدی کشور و حذف اسراف باشد.
بذرپاش گفت: دیوان محاسبات تجلی عدالت خواهی نظام جمهوری اسلامی و اصلی ترین جلوه قانونی عدالت ورزی بر خواسته از قانون اساسی و مردمی ترین نهاد یعنی مجلس شورای اسلامی است. اکنون زمان پرسیدن این سوال است که آیا دیوان محاسبات به وظیفه خود عمل کرده است؟
وی افزود: از هزاران هزار میلیارد تومان بودجه کشور چند درصد فدای ناکارآمدی کشور شده است، با منابع حاصل از ۱۰ درصد صرفه جویی در ۲ هزار هزار میلیارد تومان چه مسائلی از کشور حل می شد. تمام انتخابات دولت فعلی با چند درصد صرفه جویی مرتفع می شد.۵۰ هزار میلیارد تومان، یکصد هزار میلیارد تومان و این ۲ هزار هزار میلیارد تومان می توانست چه میزان سرمایه فیزیکی برای کشور تولید کند و اکنون با چه میزان سرمایه مواجه هستیم؟ دیوان محاسبات چه میزان نظارت اثربخش داشته و به شما نمایندگان درباره این موضوع کمک کرده است؟
بذرپاش بیان کرد: اگر امروز دیوان محاسبات ذیل قوه مقننه نبود و در زیرمجموعه قوه مجریه قرار داشت تفاوتی می کرد؟ اگر بودجه ناظر بر عملیات اثربخش تخصیص داده شده بود و در بیت المال اسراف رخ نمی داد، آیا باز هم کسری بودجه اینچنینی را شاهد بودیم؟ اگر امروز بودجه دولت مبتنی بر عملیات و حسابرسی و عملکرد اتفاق افتاده بود، آیا امروز این مقدار دچار کسری بودجه بودیم یا بهره مند از مازاد بودجه بودیم؟ چند درصد از ۲ هزار میلیارد تومان بودجه واقعا برای رفع نیازهای اساسی کشور قرار گرفته؟ آیا حسابرسی در کشور ما واقعا در خدمت مردم است، اگر امروز دیوان محاسبات تعطیل شود در امور تصمیم گیری شما نمایندگان چه میزان خلل وارد می شود؟ اصلا دیوان محاسبات امروز در کجای تصمیم گیری شما نمایندگان قرار دارد؟ مردم گله مندند و از مجلس انتظار حسابرسی و حساب کشی به نفع مردم و کشور را دارند.
وی گفت: مردم از نمایندگان می پرسند با این روش بودجه ریزی و این میزان هدررفت سرمایه چگونه می خواهید به رفاه و آسایش ملت اضافه کنید، آیا دیوان عدم الانفع حاصل از تصمیمات دیرهنگام و یا تصمیم نگرفتن ها را هم حساب کرده است. مردم از مجلس و آن هم مجلس انقلابی انتظار ایجاد تحول به نفع کشور را دارند، مردم از ما توقع دارند، همان قدر که از کار کردن با خطا باید جلوگیری کنیم کار نکردن ها را هم برخورد کنید، از خود بپرسید اگر دیوان محاسبات نقش نظارتی خود را به درستی ایفا کند چه میزان از منابع کشور امروز هدر نمی رفت، این روش بودجه ریزی و حسابرسی با وضعیت موجود جنگ اقتصادی کشور چه تناسبی دارد.
بذرپاش عنوان کرد: ساختار بودجه ریزی و حسابرسی کشور آیا سکوی پرش تولید کشور است یا لنگری برای آن؟ مجلس یازدهم باید به این سوالات پاسخ دهد که آیا قوانینی که مبدا آن ۱۳۳۰ به بعد است پاسخگوی سوالات امروز ما است؟ دیوان محاسبات باید کلاف در هم پیچیده دخل و خرج پر هرج و مرج را طوری برای نمایندگان ساده سازی کند که اثرات آن بر تصمیمات شما نمایندگان نشان داده شود.
وی ادامه داد: کشف گریزگاههای قانونی و شناسایی گلوگاه های آن برای مقابله با اصراف و مبارزه با فساد و اصل بی طرفی سیاسی در دستورکار این نهاد مهم نظارتی باید قرار گیرد. اتخاذ رویکرد پیشگیرانه و فعالانه دیوان با تمرکز بر فساد ستیزی و کم کاری با شجاعت و دقت انجام می پذیرد. در این جنگ اقتصادی که سرانه مردم متاسفانه در حال کاهش است فشار برطبقات پایین در بالاترین سطح خود قرار گرفته بنابراین هیچ اغماضی درمقابل کم کاری پذیرفتنی نیست.
بذرپاش تاکید کرد: مردم قبول نمی کنندکه دولت مقروضشان، قرض بگیرد و اصراف کند، اوراق خزانه منتشر کند و پول آن را خرج تشریفات امور غیر ضرور کند. اگر دیوان محاسبات در انجام امور خود در حسابرسی وزارتخانه ها و فساد شرکت های دولتی پایبند باشد و گزارشات تفریغ بودجه را در زمان مقرر و مناسب تقدیم مجلس کند اثربخشی تصمیمات نمایندگان مجلس افزایش خواهد یافت.مطابق مواد یکم تا هفتم دیوان محاسبات وظیفه پاسداری از بیت المال، هدف و ماموریت اصلی دیوان محاسبات است، آیا می توان پاسدار بیت المال بود اما نسبت به بودجه شرکت های دولتی که ۲ برابر کل بودجه دولت هزینه دارند کم توجه بود؟ آیا منابعی که شهرداری ها استفاده می کنند مصداق انفال بیت المال نیست؟ تعریف بیت المالی که قرار است دیوان محاسبات از آن پاسداری کند، چیست؟
وی گفت: نگاه به عملکرد دیوان محاسبات در بسیاری از کشورها نشان می دهد که این دیوان چه وابسته به پارلمان یا دولت باشد و یا حتی سازمان مستقلی باشد یک نهاد بسیار مهمی است که موظف به رسیدگی به دخل و خرج کشور می باشد. دیوان می تواند حسابرسی عملکرد برای برخی از سازمان های کشور را آغاز کند و این موضوع بی شک آغاز بر یک پایان بزرگ است. پایان ضعف در شفافیت دارایی های دستگاه ها، عملکرد غیرصحیح گردش پول در دستگاه ها و پایان ارزیابی های بی خاصیت عملکرد دستگاه ها.دیوان محاسبات با تکیه بر تغییر و تحول تمامی این اهداف را انجام خواهد داد، دیوان محروم از پایگاه های اطلاعاتی یکپارچه در حوزه حسابرسی و رسیدگی است و همچنین دچار کمبودهای زیرساختی و فنی و دانشی است، نیروی انسانی این نهاد نیازمند احیاست و نتوانسته تا امروز به عملیات برخط تفریغ بودجه دست یابد.